Arapça basında geçen hafta

Arapça basın gündeminde geçtiğimiz hafta; İdlib başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeler, Libya’ya ilişkin uluslararası alanda yaşanan diplomasi trafiği ve Berlin Konferansı, Lübnan’da yeni hükümetin kurulması ve Irak’ta devam eden protestolar öne çıkan gelişmeler oldu.

Arapça basında geçen hafta
26 January, 2020   04:41
HABER MERKEZİ

SURİYE

Suriye’de yaşanan gelişmeler, geçtiğimiz hafta boyunca Arapça basın gündeminde geniş yer buldu.

20 Ocak tarihli El Beyan gazetesi, “İdlib’de sessizlik hakim ‘Anayasa komitesi’ ise havada kaldı” başlığıyla verdiği haberinde; İdlib’de ateşkesin ihlal edilmesinden sonra göç edenlerin sayısının 300 bine ulaştığını kaydetti. Gazete, İdlib ve Halep kırsalında yaşanan savaştan kaynaklı kimsenin Cenevre’deki anayasa komitesi görüşmelerinden bahsetmediğini ve gündemde olmadığını kaydetti.

21 Ocak tarihli Okaz gazetesi ise “İdlib bir felakete doğru gidiyor” başlığıyla verdiği haberinde; İdlib ve Halep kırsalında kara operasyonlarının durdurulduğunu ancak Rus ve Suriye’ye bağlı savaş uçaklarının Halep’in Cine beldesini bombaladığını ve bombardıman sonucunda birçok sivilin yaralandığını kaydetti. Haberde, Suriye rejim güçlerinin kapsamlı bir operasyon hazırlığı için saldırılarını yoğunlaştırdığını,  rejim güçlerinin fazla kayıp vermelerinden dolayı askeri planlarını değiştirdiklerini ve hava gücüne yoğunluk verildiği aktarıldı.

22 Ocak tarihli El Beyan gazetesi ise “Rusya terörist gruplara karşı operasyona devam etmek istiyor” başlıklı haberinde; İdlib ve Halep’te kara operasyonlarının durduğunu ancak Rus ve Suriye uçaklarının özellikle uluslararası yolda ve askeri üslerin bulunduğu bölgede hava saldırılarını yoğunlaştırdığını kaydetti. ABD’nin İdlib’te ateşkesin ilan edilmesi için Rusya ve Türkiye ile temas halinde olduğunu yazan gazete,  Rusya’nın ise El Nusra ve diğer terörist grupları yok etmek için askeri operasyonlara devam etmek istediğini kaydetti.

24 Ocak tarihli Şarkul Avsat gazetesi, “Lavrov ve Pedersen Suriye’deki son gelişmeleri tartışacak” başlıklı haberinde; Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in İdlib’in durumunu ve sorunları tartışmak amacıyla Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldiğini duyurdu.

LİBYA

20 Ocak tarihli Okaz gazetesi, “Berlin konferansı: Türkiye’nin önü kesildi, milisleri silahlandırması sınırlandırıldı” başlığıyla verdiği haberinde; Berlin'de düzenlenen Libya konulu konferansta, ülkede ateşkese devam edilmesi, limanlara dönük saldırıların durdurulması ve milislerin silahlandırılmasının sınırlandırılması ve dış müdahalelerin durdurulması çağrısının yapıldığını belirtti.

Aynı tarihli El Arap gazetesi ise “Avrupa ile Rusya arasında Libya’da ateşkesi izleme tartışması” başlıklı haberinde; Libya’da taraflar arasında yapılan ateşkesin takibi konusunun Rusya ile Avrupa Birliği arasında bir tartışma konusu haline geldiğini ve Avrupa’nın, Rusya’nın Libya’daki gücünü azaltmak için BM Barış Gücü’nü ülkeye göndermek istediğini yazdı.

21 Ocak tarihli El Arap gazetesi “Selama’nın açıklaması doğruysa konu çok endişe vericidir” başlığıyla verdiği haberinde; Libya'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Hassan Salame’nin Türkiye’nin 2 bin Suriyeli çeteyi Libya’ya gönderdiğini söylediğini aktararak, “Hessan Selama’nın Libya’ya ilişkin açıklamasının içeriği doğruysa, konu çok önemli ve endişe vericidir. Özellikle Tunus ve Cezayir gibi komşu ülkeler için. Bu durum çözüm yerine daha büyük bir engele neden olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Aynı tarihli El Beyan gazetesi ise “Uygulama mekanizması: Berlin’deki kararlar” başlıklı haberinde, Berlin’de gerçekleştirilen Libya konulu konferansın içeriğine yer verdi.

24 Ocak tarihli El Arap gazetesi ise “Gizli belgeler Erdoğan’ın Libya’da El Kaide ile ilişkisini ortaya koyuyor” başlıklı haberinde; Nordic Monitor sitesi tarafından yayınlanan gizli belgelerde, El Kaide’ye yakın Abdulazim Ali Musa Bin Ali liderliğindeki ‘Bin Ali’ adlı grubun Türkiye aracılığıyla Libya’ya gönderilen yabancı askerler ile silah sevkiyatını ortaya çıkardığını yazdı.

LÜBNAN

20 Ocak tarihli Şarkul Avsat gazetesi “Avn ve Diyab bir araya geldi” başlıklı haberinde; Lübnan’da yeni hükümetin kurulmasına ilişkin hükümet başkanı Hasan Diyab ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn arasında 19 Ocak günü gerçekleştirilen toplantıya yer verdi.

22 Ocak tarihli Şarkul Avsat gazetesi ise “Lübnan’da yeni belli oldu” başlıklı haberinde; Lübnan’da aralarında 6 kadın bakanının da bulunduğu yeni hükümetin kurulduğunu belirtti. Halkın yeni hükümetin kurulmasını yolları keserek karşıladığını yazan gazete, Diyab’ın “Hükümet ilk günden itibaren çalışmalara başlayacak. Biz Arap dünyasının bir parçasıyız ve herkes ile çalışacağız. Hükümet başarılı olursa önce Arap bölgesini, özellikle de körfez ülkelerini ziyaret edeceğiz” sözlerine yer verdi.

Eylemcilerin ilk tepkisinin, Beyrut merkezinde gösteri düzenlemek olduğunu belirten gazete,  eylemcilerin parlamento binası etrafında toplandığını ve Beyrut’un kuzeyinde ve Beka’da yolları kapattıklarını ifade etti. Gazete, eylemcilerin, hükümete karşı olduklarını, bu hükümetin beklentilerini karşılamadıklarını belirttiklerini yazdı.

IRAK

Irak’ta devam eden protestolar da geçtiğimiz hafta boyunca Arapça basın gündeminde geniş yer buldu.

20 Ocak tarihli El Beyan gazetesi “Irak’taki gösterilerde ölen ve yaralananlar oldu” başlığıyla verdiği haberinde; Irak’ta protestoların son bulması beklenirken Bağdat kent merkezinde çatışmaların meydana geldiğini ve güvenlik güçlerinin göstericilere karşı silah kullandığını yazdı.

21 Ocak tarihli Şarkul Avsat gazetesi ise “Irak: Bağdat ve Basra’da kanlı ve uzun bir gün” başlıklı haberinde; kentte devam eden eylemlerde onlarca eylemcinin öldüğü ve yaralandığını aktardı.

22 Ocak tarihli İmarat El Yeum gazetesi ise “Bağdat’ta ve Irak’ın güney kentlerinde göstericiler ve polis arasında çatışma” başlığıyla verdiği haberinde; Irak’ın başkenti Bağdat ve güney kentlerde protesto eylemlerinin devam ettiğini, Bağdat’ta eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığını ve güvenlik güçlerinin gaz bombası ile plastik mermi kullandığını belirtti.

25 Ocak tarihli El Beyan gazetesi ise “Bağdat’ta hükümet karşıtı gösterilerde 2 kişi öldürüldü” başlıklı haberinde; Bağdat’ta hükümet karşıtı protesto gösterilerinde 2 kişinin öldürüldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını yazdı.

(eyl)

ANHA